Pocetna strana DrenikNet web sajtaDrenikNet - Hronika danaDrenikNet - Biznis vestiDrenikNet - Sportske vestiDrenikNet - Vesti iz kulture, muzike i zabaveDrenikNet - Download serverDrenikNet - Internet oglasiDrenikNet - ForumDrenikNet - PricaonicaInformacije o DrenikNet-u


Vrati se na prvu stranu HELP sistema DrenikNet pomoć internet korisnicima v2.1 - O internetu i internet servisima
Web uputstvo | O internetu | Kako se povezati | Internet programi | Česta pitanja | Internet termini | O nama

       2.1 - O internetu
            2.1.1  Šta je to internet
            2.1.2  Šta sve možete raditi na internetu
            2.1.3  Kako se povezati na internet
            2.1.4  Kako radi internet
            2.1.5  Načini povezivanja na internet
            2.1.6  Vaš vodič kroz internet DrenikNet
            2.1.7  Predstavite se na internetu    

       2.2 - Arhitektura interneta
            2.2.1  Protokoli
            2.2.2  TCP/IP protokol
            2.2.3  Internet posrednici i klijenti
            2.2.4  Internet adrese
                  2.2.4.1  IP adrese
                  2.2.4.2  Dodela IP adresa
                  2.2.4.3  DNS
                  2.2.4.4  Statička IP adresa
                  2.2.4.5  Dinamička IP adresa
            2.2.5  Portovi
            2.2.6  Simboličke adrese - Domeni
            2.2.7  URL

       2.3 - Sigurnost i privatnost na internetu
            2.3.1  Korisnički nalog i lozinka
            2.3.2  Ukoliko vam neko uzme lozinku...
            2.3.3  Vaša privatnost
            2.3.4  Cookie
            2.3.5  Privatnost e-maila
            2.3.6  Kriptovanje e-maila
            2.3.7  Identitet e-maila
            2.3.8  Spam
            2.3.9  Kako se zaštiti od spam-a

       2.4 - Internet trgovina
            2.4.1  Sigurni web - kodiranje internet strana

2.1.1  Šta je to internet?
Kratak, osnovni opis svetske računarske mreže

Pre svega, pojam internet znači mreža unutar mreže, ili internkonekcija između više računara. Internet je globalna mreža mreža. Strukturno postoje male mreže koje se međusobno vezuju, i time čine ovu strukturu. Internet se sve više naziva globalnom mrežom informacija (velika internacionalna-globalna baza podataka). Broj računara na internetu se trenutno procenjuje na oko 150.000.000. Količina informacija koju ti serveri poseduju je ogromna, i teško je proceniti i prikazati realno kolika je ona zaista.

Vrati se na pocetak


2.1.2  Šta sve možete raditi na internetu?
Internet kao servis samo za vas!

Na internet su konektovani gotovo svi, od obrazovanih, istraživačkih institucija do raznih komercijalnih organicacija, kao i vojnih i državnih informativnih servera. Sve te organicacije pružaju velike količine informacija koje su dostupne svim korisnicima interneta 24 časa dnevno, 365 dana u godini. Internet vam omogućava da bilo gde se nalazili pristupite informaciji koja vam je potrebna bilo gde u svetu.

Termin koji ste sigurno čuli više puta od vaših prijatelja ili kolega je surfovanje. Surfovati internetom znači pristupiti velikom broju informacija putem www servisa (worl wide web). Da bi ste surfovali potreban vam je pre svega računar, modem, i browser (browser = program koji vam omogućava pregled internet stranica)

Imate rodbinu u Kanadi? Australiji? Ranije ste slali vaše pismo poštom, nažalost vreme potrebno da vaše pismo stigne na određenu adresu je ponekad i nekoliko dana (nedelja). Pojavom interneta, ovaj problem je rešen. Elektronska pošta ili skraćeno e-mail omogućuje vam da vaše pismo stigne na svoje odredište bilo gde u svetu za nešto manje od nekoliko minuta. Prednosti e-maila su takođe mogućnost da zajedno sa tekstualnom porukom pošaljete i bilo koji fajl (datoteku) sa vašeg računara. Fajl može biti npr. digitalna slika, dokument iz bilo kog programa, zvučni zapis (mp3, wav, ra...) ili jednostvano kratak video materijal.

Možete prenositi sve vrste datoteka ili ostaviti datoteke da ih preuzme vaš prijatelj ili poslovni partner putem FTP servisa. FTP je skraćenica za File Transfer Protocol, a označava servis za distribuciju datoteka na internetu.

Interesuje vas drugačiji vid novosti, reklama, oglasa? NEWS internet servis je prava stvar za vas. News internet servis je usluga nalik oglasnoj tabli, kojoj može pristupiti bilo ko.  

Ukoliko vam je potreban pristup nekoj udaljenoj mašini, nije potrebno da putujete i dolazite do nje. Za tu svrhu postoji intetrnet servis Telnet, koji vam omogućava pristup udaljenim kompjuterima kao da su odmah pored vas.

Internet ne bi bio toliko popularan da na njemu ne možete razgovarati sa vašim prijateljima on-line (dok ste na internetu). Za ovaj vid komunikacije postoji internet servis Chat (pričaonica) gde možete razgovarati sa bilo kim,  privatno ili na kanalima gde se možete obratiti većoj grupi internet korisnika. Poznatiji termini vezani za ovaj vid komunikacije su IRC (skracenica od Internet Relaz Chat), ICQ messenger service (program za slanje kratkih tekstualnih proruka, nešto poput internet pejdžera, skracenica ICQ = i seek you).

Vrati se na pocetak


2.1.3  Kako se povezati na internet?
Nakačiti? Konektovati?

Ukratko ćemo vam opisati šta vam je sve potrebno da bi ste se povezali / konektovali / nakačili na internet.

1) Pre svega potreban vam je jedan računar (PC, Mac). On će vam omogućiti da pogledate i koristite internet servise.
2) Da biste se konektovali na internet posrednika (DrenikNet) potreban vam je jedan modem ili ISDN terminal adapter.
3) Jedna telefonska ili ISDN linija.
4) Jedan korisnički nalog kod internet provajdera (DrenikNet).

Pogledajte koje su mogućnosti telefonskog ili ISDN pristupa koje vam nudi DrenikNet internet provajder.

Vrati se na pocetak


2.1.4  Kako radi internet
Kratak tehnički opis interneta

Ovde možete saznati na koje sve načine možete biti konektovani na internet, koji termini se koriste za internet servise, kako internet funkcioniše, i koji protokoli se koriste. Kako funkcionišu internet provajderi i sl. U daljem tekstu saznaćete tehničke detalje vezane za sam internet.

Vrati se na pocetak


2.1.5  Načini povezivanja na internet
Na koje sve načine možete sebi obezbediti internet pristup?

Postoje razne vrste internet prostupa koje se mogu podeliti na dve osnovne klase. Prva klasa je podela po brzini (14.400 bps, 33.600bps, 56.000bps, ISDN ...), a druga klasa je podela po vrsti konekcije (stalna-permanentna ili povremena-semipermanentna)

Prva i najčešća vrsta konekcije je tkz. dial-up pristup. Brzina ovog pristipa isključivo zavisi od brzine vašeg modema (uređaj koji služi za konektovanje na internet). Brzine se kreću od 14.400bps do 56.000bps (bps = bite per sec. / bita po sekundi).
U skorije vreme pojavila se i nova vrsta konektovanja na internet putem ISDN veze koja vam obezbeđuje fantastičnih 128.000bps.

Dial-up pristup se svodi na konekciju između vašeg računara i dial-in servera vašeg provajdera (DrenikNet). Na internet se konektujete samo kada vi to poželite jednostavnom procedurom koju možete pogledati na ovoj strani. Ova usluga se naplaćuje na osnovu vremena koje provedete na internetu, tj vremenskog intervala koji provedete na internetu. Pri ovoj vrsti konekcije koristi se protokol PPP (Point - to - Point Protocol), koji vam omogućuje da vaš računar postane punopravni član internet mreže sa svojom unikatnom IP adresom.

Bitno različit način povezivanja na internet je zakup stalne veze sa internetom putem iznajmljene linije. Na ovaj način ste povezani na internet 24 časa dnevno. Ovaj način koriste firme i ustanove, pogotovu ukoliko su vam potrebne mogućnosti stalnog prezenovanja materijala ili stalna komunikaciaj sa partnerima van naše zemlje. Ovaj servis vam takođe može obezbediti DrenikNet.

Vrati se na pocetak


2.1.6  Vaš vodič kroz internet - DrenikNet
Najlakši način za brzu, kvalitetnu i sigurnu vezu je DrenikNet...

Internet vodič DrenikNet-a, pomoćiće vam da saznate uopšteno šta je to internet i koji su načini da iz njega izvučete maksimum. DrenikNet vam trenutno nudi mogućnost da putem interneta saznate sve što vam je potrebno da biste imali najosnovnije znanje o internetu, njegovim servisima kao i vašoj lilčnoj sigurnosti na njemu.

Vrati se na pocetak


2.1.7  Predstavite se na internetu putem DrenikNet-a
Kako se predstaviti na internetu?

Da li znate da je broj korisnika na internetu svakim danom sve veći? Internet je mesto prikupljanja i razmene informacija, globalno tržiste na kojem firme prezentuju svoje proizvode i usluge milionima korisnika interneta. Internet servis koji je najzastupljeniji i stoga najposećeniji je Worl Wide Web. 

WWW nudi mogucnost multimedijalne prezentacije, integracije ostalih internet servisa (e-mail, ftp, chat...), brz pristup velikoj količini podataka, sniženje troškova arhiviranja dokumentacije i ostalog papirnog materijala. Prednosti WWW-a su ogromne. Elektronska forma dokumentacije je daleko praktičnija od papirne, lakša je izrada dokumentacije, plasiranje na tržište je jednostavno, ažuriranje strana moguće je automatizovati u svakom pogledu.

Ukoliko nameravate da svoju delatnost predstavite na internetu, poboljšate poslovanje vaše kompanije, omogućite brže i jednostavnije komuniciranje između vas i vaših klijenata, obratite se DrenikNet internet provajderu, koji vam može obezbediti vrhunska internet rešenja. 

Ključni termini interneta su : komunikacija, brzina, kvalitet, niska cena, mali troškovi.

Vrati se na pocetak


O nama | Tehnička podrška | Često postavljana pitanja | Kontaktirajte nas | Ugovor
Copyright © 1998 - 2003 Drenik d.o.o, All rights reserved - Sva prava zadržana - DrenikNet is a registered service mark of Drenik d.o.o
Web design created by Luka Gerzić, PHP/ASP code by Predrag Rolović
This site is powered by Intel, Open Source and Microsoft tehnology